Wij geloven erin dat de juiste baan energie en plezier geeft en bedenken steeds nieuwe initiatieven om hier een invulling aan te geven. Zo kun je je als flexmedewerker online inschrijven voor openstaande diensten. Je bepaalt dan zelf waar en wanneer je werkt. Daarnaast kunnen sollicitanten hun eigen droombaan samenstellen. Een persoonlijke aanpak, een baan op maat. Dáár draait het om!
Sanne Dekker, Manager Planning, legt uit dat we steeds vaker signalen ontvangen dat thuiszorgmedewerkers langere diensten willen werken. “Het is tijd voor verandering, tijd voor een mindswitch.”Sanne Dekker: “Van oudsher zijn er binnen de wijkverpleging of thuiszorg korte diensten. Dit komt voornamelijk omdat cliënten graag zorg in de ochtend óf in de avond ontvangen. Dit is heel begrijpelijk als het gaat om persoonlijke verzorging, medicatie en bijvoorbeeld steunkousen. Deze momenten van zorg leiden tot korte diensten. Als medewerkers veel korte diensten op verschillende dagen moeten werken, kan dit lastig te combineren zijn met hun privéleven. Vanaf oktober willen wij medewerkers in de thuiszorg daarom de mogelijkheid gaan bieden om langere diensten te gaan werken.”
Sanne benadrukt dat dit alleen geldt als iemand dit zelf wil. “We zoeken naar passende werktijden voor ieder individu. Een bijkomend voordeel van de langere diensten is dat we meer cliënten kunnen helpen. Een win-winsituatie.”Het klinkt eenvoudig: langere diensten in de thuiszorg. Toch vraagt deze verandering om een goede voorbereiding en afstemming met de planners en cliënten. Sanne: “Het is een kwestie van omdenken; het vraagt om flexibiliteit. Het is belangrijk om de ADL zorg – de persoonlijke verzorging zoals opstaan, aankleden, naar het toilet gaan, eten, drinken en medicatie – zoveel mogelijk in de ochtend te plannen. Zorg die niet tijdsgebonden is, zoals zwachtelen, wondzorg en het plaatsen van een katheter, wordt indien mogelijk in de middag gepland. Bij iedere cliënt wordt er gekeken naar het individu, naar de zorgbehoefte. Is het noodzakelijk dat iemand zijn medicatie in de ochtend ontvangt of kan dit, in afstemming met de huisarts, ook in de middag?
Daarnaast zijn er de ontwikkelingen binnen de zorgtechnologie. Hoe kunnen we de zorg slimmer inrichten? Hoe zetten we de juiste vaardigheden op de juiste plek? Met de inzet van een medicijndispenser kun je het toedienen van de medicatie bijvoorbeeld loskoppelen van de andere zorg. Dit geeft meer flexibiliteit in de planning.”
Als de thuiszorgmedewerkers langere diensten gaan werken, kunnen we meer cliënten helpen. Sanne: “Voor onze huidige cliënten verandert er niets. Ook nu maken we steeds de afweging of zorg tijdsgebonden is of niet. Bij nieuwe cliënten is het van belang om hen mee te nemen in de huidige ontwikkelingen in de maatschappij, zodat er begrip is voor verandering.”Bij De ZorgSpecialist bieden we naast de thuiszorg ook andere vormen van zorg, zoals op onze locaties voor kleinschalig wonen. Op zes locaties in de regio Kennemerland bieden we 24/7 zorg waarbij alles draait om kwaliteit van leven. We werken hier met zogenoemde LeefPlezierDiensten, waarbij een medewerker extra tijd heeft voor het welzijn van de bewoners.
LeefPlezier is voor iedereen anders. Van een wandeling tot samen koken, een spelletje Rummikub of muziek luisteren. Alles kan.
Sanne: “Om de thuiszorgmedewerkers uit de wijkteams meer uren te bieden, kunnen zij de zogenoemde LeefPlezierDiensten binnen het kleinschalig wonen invullen. Dit kan een mooie aanvulling zijn op het werken in de thuiszorg.”Wil jij meer weten over werken in de thuiszorg bij De ZorgSpecialist? Check onze vacatures!
Vanaf oktober bieden we langere diensten in de thuiszorg. Dit betekent dat medewerkers de mogelijkheid hebben om 8-uursdiensten te gaan werken. Sanne: Natuurlijk hoeft iemand niet direct 8 uren op een dag te gaan werken. Samen kijken we wat iemand wil, zoeken we naar passende werktijden. Ook als iemand vóór oktober al langere diensten wil draaien, leren we diegene graag kennen. Samen bekijken we de mogelijkheden!