Roep om moderne verzorgingshuizen

25 januari 2024

Roep om moderne verzorgingshuizen

Kleinschalig wonen bij De ZorgSpecialist is hét antwoord!

De politiek stuurt er al jaren op aan dat ouderen langer thuis wonen met zorg en ondersteuning aan huis. In 2013 werden achthonderd verzorgingshuizen gesloten en was het de bedoeling dat mantelzorgers en de thuiszorg de benodigde zorg zouden opvangen. Ook de toegang tot het verpleeghuis werd beperkt onder het mom van ‘pas als het thuis niet meer gaat’. Een ‘oplossing’ die in de praktijk veel problemen kent.

Met het wegvallen van de verzorgingshuizen is er een kloof ontstaan tussen thuis wonen en het verpleeghuis. In het najaar van 2023 is er een motie ingediend om werk te maken van de herintroductie van ‘moderne’ verzorgingshuizen. De Tweede Kamer heeft deze motie aangenomen. Er is behoefte aan een moderne woonvorm waarbij ouderen zelfstandig wonen, maar met zorg, voorzieningen en activiteiten binnen handbereik.

Onze woonvorm Kleinschalig Wonen sluit aan op de wensen van een ‘modern verzorgingshuis’. In dit artikel vertellen we wat kleinschalig wonen bij De ZorgSpecialist inhoudt. Daarnaast vertelt Tako Bos over zijn ervaringen als naaste. Zijn vader verbleef een aantal jaren in Marquant, een kleinschalig wonen locatie van De ZorgSpecialist.

Kleinschalig wonen

Martina Balk, manager Kleinschalig Wonen: “Bij ons is er een huiselijke sfeer. Het voelt als ‘thuis’ en niet als een zorginstelling. Is iemand gewend om uit te slapen? Dan kan dat. We nodigen de bewoners graag uit om samen te lunchen, te helpen met de boodschappen, het koken en de was. Een bewoner bepaalt zelf of hij meedoet met de alledaagse bezigheden of dat hij zich terugtrekt in zijn eigen appartement.” Esther Vink (directie), vult aan: “Wij zetten ons er voor in dat bewoners hun leven kunnen voortzetten naar eigen wens. Met zoveel mogelijk LeefPlezier. En heeft iemand zorg nodig? Dan zijn we er.”

Met én zonder zorgindicatie

Om in aanmerking te komen voor een verpleeghuis moet iemand over een zorgindicatie van de Wet Langdurige Zorg (WLZ) beschikken. De minimumvereiste is ‘VV5’, een relatief zware zorgindicatie. Esther: “Bij De ZorgSpecialist vinden we het belangrijk dat óók mensen met een lichtere indicatie (VV4) of géén indicatie bij ons terecht kunnen. Stel dat een echtpaar bij ons komt wonen. Eén van de twee heeft dementie en komt te overlijden. In dat geval kan de ander ‘gewoon’ bij ons blijven wonen, ook zonder zorgindicatie. Wij vinden dit vanzelfsprekend, maar dit gebeurt in de praktijk nergens.”

Esther legt uit dat een mix van zorgbehoeften ten goede komt aan de sfeer. “De vitale ouderen kunnen de ouderen die meer zorg nodig hebben helpen, bijvoorbeeld bij het koken. Het is bovendien fijn als ouderen niet hoeven te wachten tot het moment dat het écht niet meer gaat. Het ‘wachten’ geeft veel zorgen, ook bij de naasten.”

Familieparticipatie

Martina: “Op oudere leeftijd verhuizen naar een nieuwe woning is spannend, maar biedt ook kansen. Wij zetten ons in voor familieparticipatie. Wil iemand mee eten of wil de kleindochter een nachtje logeren? Dat kan. Samen een spel spelen, tuinieren of de keuken gebruiken voor het bakken van een taart? Graag! Samen mét de familie willen we de kwaliteit van leven en het LeefPlezier verhogen.”

Dat familie altijd welkom is, weet Tako Bos als geen ander. Hij vertelt over de jaren dat zijn vader bij Marquant woonde, een kleinschalig wonen locatie van De ZorgSpecialist. “Ik was er kind aan huis en kwam iedere woensdagmiddag op bezoek. Ik nam áltijd gebak mee voor alle bewoners én medewerkers. Niet alleen mijn vader heeft een fantastische tijd beleefd bij Marquant, maar ik óók. Een plek als Marquant gun ik iedereen op zijn oude dag. De persoonlijke aandacht voor elke bewoner. Kleinschalig, laagdrempelig en betrokken; dat sprak mij het meeste aan.” 

Jan Bos en Marquant

Tako’s vader, Jan Bos, kwam in 2016 bij Marquant wonen. In de jaren ervoor ontvingen Jan en zijn vrouw al thuiszorg van De ZorgSpecialist. Tako wilde dat zijn ouders goed terecht zouden komen zodra ze meer zorg nodig zouden hebben. Via via hoorde hij positieve verhalen over Marquant en hij besloot een rondleiding aan te vragen. Dit bleek een schot in de roos; niet alleen Tako en zijn zus waren direct enthousiast, ook hun ouders bleken helemaal vol van Marquant. In Marquant vonden ze dé perfecte plek: kleinschalig, midden in het centrum van Heemskerk, ruime appartementen én 24 uur per dag professionele zorg en ondersteuning. “De sfeer, de warmte van de medewerkers, de zorg. Het voelde meteen goed,” vertelt Tako. 

Al snel volgt het besluit om Jan en zijn vrouw op de lijst met belangstellenden te zetten. In eerste instantie was het de bedoeling dat Jan samen met zijn vrouw bij Marquant zou komen wonen. Helaas is dit niet gelukt; Jans vrouw overleed nog voordat het zover was. Jan moest alleen verder; dit was niet gemakkelijk. Jan had al een flinke zorgbehoefte vanwege zijn dementie en Parkinson. Daar kwam bovenop dat de mantelzorg en huishoudtaken die zijn vrouw op zich nam, nu wegvielen. Jan kon er niet omheen; zelfstandig wonen lukte niet meer. Uit lichte wanhoop besloot Tako om Marquant te bellen over de mogelijkheden. Toen hij niet lang daarna het verlossende telefoontje kreeg dat er een appartement voor zijn vader beschikbaar was, was hij door het dolle heen. “Het voelde als een lot uit de loterij.” 

LeefPlezier bij Marquant

Tako kijkt met weemoed terug op de tijd dat zijn vader in Marquant woonde. “Ondanks zijn dementie en Parkinson zag ik mijn vader er helemaal opleven. Hij had het er enorm naar zijn zin.” Jan kon goed opschieten met de andere bewoners en heeft mooie vriendschappen opgebouwd in Marquant. Vanuit De ZorgSpecialist worden er regelmatig uitstapjes georganiseerd. Jan was vaak van de partij; zo ging hij wel eens mee naar de duinen of ergens een kopje koffie drinken. Ook van het Odensehuis in Marquant maakte Jan graag gebruik. Zo ging hij regelmatig sporten in de sportruimte, maar het liefst nam hij deel aan muziekactiviteiten.

“Muziek opende de poort naar zijn geheugen”

Dat Jan had een enorme liefde had voor muziek, bleef in Marquant niet onopgemerkt. Op zijn kamer vermaakte Jan zich urenlang met zijn synthesizer en koptelefoon. Daarnaast speelde hij regelmatig op zijn piano, die een mooie plek in de woonkamer van Marquant had gekregen. Jan trakteerde zijn medebewoners regelmatig op een pianoconcert. Tijdens een verjaardag of gewoon zomaar.

Tako: “Mijn vader kon heel goed pianospelen. Elk liedje speelde hij uit zijn hoofd, zonder bladmuziek. Door zijn dementie vergat hij veel, maar muziek kon hij zich altijd herinneren. Muziek opende de poort naar zijn geheugen.” 

Martina: “De piano van Jan staat nog altijd in de woonkamer van Marquant. Hoe leuk is dat!” 

Tweede thuis

In totaal heeft Jan de laatste vier jaren van zijn leven in Marquant gewoond, tot hij in 2020 overleed. Hij is 85 jaar geworden. Na het overlijden van zijn vader brak voor Tako een moeizame periode aan. Het gemis van zijn vader viel hem zwaar. Bovendien miste hij niet alleen zijn vader, maar óók Marquant. Tako: “De sfeer, de bewoners, de medewerkers; Marquant was voor mij echt mijn tweede thuis geworden.” Nog steeds gaat Tako af en toe langs bij Marquant, al worden zijn bezoekjes wel steeds minder frequent. Hij neemt nog altijd wat lekkers mee en maakt gezellig een praatje met de bewoners en medewerkers. “Marquant blijft voor mij een bijzondere plek”.

Interesse in kleinschalig wonen?

Eveline Slenter, Manager Kleinschalig Wonen: “Als u bij ons komt wonen, vinden we het belangrijk om elkaar goed te leren kennen. We willen graag weten wie u bent als persoon en welke zorg hier op aansluit. In onze kleinschalige woonvoorzieningen kunt u wonen zoals thuis met alle professionele zorg dichtbij. Zowel met als zonder zorgindicatie. U kunt bij ons ook als echtpaar terecht.”

In onze kleinschalige woonvoorzieningen zijn ‘wonen’ en ‘zorg’ gescheiden. De zorg wordt veelal verleend op basis van een Volledig Pakket Thuis (VPT), een leveringsvorm van de Wet langdurige zorg (Wlz). Voor uw verblijf betaalt u huur en servicekosten aan De ZorgSpecialist. Op onze webpagina van kleinschalig wonen vindt u meer informatie.

Een LPD in je rooster?

Bij De ZorgSpecialist is het LeefPlezier van bewoners een belangrijk aandachtspunt. LeefPlezier is voor ieder mens anders. De één maakt graag een wandeling in het bos en de ander wil koken of tuinieren in de moestuin. Om ervoor te zorgen dat teamleden écht tijd hebben voor deze activiteiten, wordt hiervoor ruimte gemaakt in het rooster, de zogenoemde LeefPlezierDiensten (LPD). Leuk voor de bewoners én voor de zorgverleners!  

Iets voor jou? Check onze vacatures!

Meer informatie:

Marquant

Deel dit artikel:

Heb je een vraag?

Wil je meer weten over werken bij De ZorgSpecialist? Of heb je een vraag over één van onze vacatures? Laat je gegevens achter in onderstaand formulier, dan bellen wij je z.s.m. terug. Je mag ons natuurlijk ook altijd zelf bellen: (023) 5100 200!

Rondleiding Odensehuis

U kunt uw gegevens in onderstaand formulier invullen. Dan bellen wij u z.s.m. terug. 

Belafspraak Odensehuis

U kunt uw gegevens in onderstaand formulier invullen. Dan bellen wij u z.s.m. terug. 

Vraag over Odensehuis

U kunt uw vraag via onderstaand formulier stellen. Wij nemen z.s.m. contact met u op. 

Rondleiding voor Kleinschalig Wonen

U kunt uw gegevens in onderstaand formulier invullen. Dan bellen wij u z.s.m. terug. 

Belafspraak over Kleinschalig Wonen

U kunt uw gegevens in onderstaand formulier invullen. Dan bellen wij u z.s.m. terug. 

Vraag over Kleinschalig Wonen

U kunt uw vraag via onderstaand formulier stellen. Wij nemen z.s.m. contact met u op. 

VPT aanvraag BeterThuiZ

U kunt uw gegevens in onderstaand formulier invullen. Dan bellen wij u z.s.m. terug.

Belafspraak BeterThuiZ

U kunt uw gegevens in onderstaand formulier invullen. Dan bellen wij u z.s.m. terug.

Vraag over BeterThuiZ

U kunt uw vraag via onderstaand formulier stellen. Wij nemen z.s.m. contact met u op.