Vermoedt u dat uw naaste (beginnende) dementie heeft? Is er sprake van vergeetachtigheid of merkt u een verandering in het gedrag of karakter? Onze casemanagers dementie zijn professionals die alles weten over leven met dementie en geheugenverlies. Zij geven informatie en zoeken samen met u en uw naaste naar de beste oplossingen, zodat uw naaste zo lang mogelijk op een fijne en veilige manier thuis kan wonen. Onze casemanagers weten welke hulp er mogelijk is; u hoeft het wiel niet zelf uit te vinden!
De ZorgSpecialist heeft een groot en uniek casemanagement team: échte specialisten op het gebied van dementie. Met een gerichte opleiding en jarenlange ervaring bieden zij hulp bij dementie. Van diagnose tot advies en begeleiding in de verschillende fasen van dementie. Altijd met oog voor welzijn, oftewel de kwaliteit van leven!
Het is belangrijk dat u als mantelzorger niet met onnodige vragen rondloopt. Misschien maakt u zich zorgen en ervaart u een gevoel van machteloosheid. Wij bieden graag een luisterend oor om te overleggen en te adviseren. Het is fijn dat onze casemanager er is om naar uw verhaal te luisteren en u op weg kan helpen. Onze casemanagers Dorien en Robert zijn gespecialiseerd in dementie op jonge leeftijd. In deze situatie spelen er andere vragen en uitdagingen.
Misschien ontkent uw naaste de symptomen van dementie of probeert hij of zij het te verbloemen? Het kan zijn dat er geen besef is van dat wat dementie met hem of haar doet. Het kan ook komen door een gevoel van schaamte of angst. Dit is een hele menselijke reactie; dementie zet je wereld op zijn kop. Als er nog geen diagnose door een arts is gesteld, kan onze casemanager samen met een speciale arts voor ouderen (Specialist Ouderen Geneeskunde) langskomen. Ze spreken dan met u en met uw naaste. Met deze informatie kunnen zij tot een diagnose komen. Een diagnose aan huis maakt de stap makkelijker en toegankelijker.
We zetten ons ervoor in dat er al in een vroeg stadium een casemanager wordt ingeschakeld. Hoe eerder, hoe beter! Het is niet zozeer dat we het ziekteproces kunnen verbeteren, het gaat om alles rondóm de ziekte. Hierin kan een casemanager écht het verschil maken. Er zijn nog zoveel manieren om plezierig te leven!
De gevolgen van dementie zijn groot. Ook uw wereld staat op zijn kop! U weet misschien niet wat u kunt verwachten van de zorg of van het ziekteproces. Naast de cognitieve gevolgen van dementie zijn er soms veranderingen in het gedrag. Dan vervagen bijvoorbeeld de sociale remmingen of keren mensen in zichzelf. Ook dwangmatig eten of lopen kan een gevolg zijn van dementie. Onze casemanagers dementie hebben jarenlange ervaring en zijn er óók voor u.
Als de zorg voor iemand met geheugenproblemen toeneemt, zijn er steeds meer hulpverleners en naasten betrokken. Een casemanager is als een ‘spin in het web’ en houdt overzicht en contact met alle betrokkenen. Altijd met oog voor de cliënt. Als naaste is het niet altijd eenvoudig om geduldig en empathisch te reageren. We benadrukken altijd: Het hoofd is dement, het hart niet.
De casemanager is de vaste begeleider voor uw naaste en helpt hem of haar om de toekomst te bespreken. In een professionele vertrouwensrelatie adviseert de casemanager hoe kan worden omgegaan met de gevolgen van dementie. Hij of zij begeleidt uw naaste naar de juiste instanties en onderhoudt het contact met de huisarts en andere betrokkenen. Als de zorgvraag verandert, kan in overleg de zorg worden aangepast. Bijvoorbeeld met het regelen van aanpassingen in en om het huis, huishoudelijke hulp of verzorging aan huis.
Onze casemanagers brengen belangrijke onderwerpen ter sprake. Wat zijn de wensen als thuiswonen onder druk komt te staan? Wat als u als mantelzorger een moment van rust nodig heeft? Het is belangrijk om de wensen over passende woonvormen, donorschap, euthanasie, bewindvoering en een levenstestament tijdig te bespreken zodat uw naaste zelf de regie houdt.
Daarnaast geeft de casemanager praktische tips en adviseert uw naaste over fijne en passende activiteiten, zoals het Odensehuis, een Alzheimer Café of dagbesteding. De casemanager komt op afgesproken tijden bij uw naaste thuis. U kunt hem of haar altijd bellen met vragen en voor hulp, ondersteuning en advies.
Iedereen met dementie heeft recht op advies en begeleiding van een casemanager. Dit wordt vergoed uit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In sommige situaties kan casemanagement ook worden geboden uit de Wet langdurige zorg (WLZ). Samen kijken we binnen welke regeling de zorg valt.
Wilt uw naaste huishoudelijke hulp of zijn er hulpmiddelen nodig? De casemanager weet de weg in de verschillende financieringsregelingen. Hij of zij ondersteunt u en uw naaste bij het aanvragen van indicaties en bemiddelt bij het regelen van de zorg. De casemanager helpt bij het maken van keuzes; een hele zorg minder!
Onze casemanagers zijn actief in de volgende woonplaatsen: Aerdenhout, Akersloot, Bennebroek, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Driehuis, Haarlem, Haarlemmermeer, Halfweg, Heemskerk, Heemstede, IJmuiden, Limmen, Overveen, Santpoort, Spaarndam, Uitgeest, Velsen-Noord, Velsen-Zuid, Velserbroek, Vogelenzang, Wijk aan Zee en Zwanenburg.